Sokan tartanak az egészben sült sertéshústól, pedig fantasztikus és szuper egyszerűen elkészíthető főétel lehet családi és baráti összejövetelekre, ünnepekre. Ez a mustáros sertéssült lóbabbal és édesköménymaggal fűszerezve lesz különleges. Tálaljuk burgonyapürével vagy sült burgonyával és salátával vagy párolt zöldségekkel!
Hozzávalók
- 1 közepes sertéskaraj (kb 1-1.5kg)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 evőkanál édesköménymag
- 1 bögre alapleves vagy félszáraz fehérbor (vagy mindkettő fele-fele arányban)
- 15 dkg fris vagy fagyasztott lóbab
- Só, bors
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 220 C fokra.
- Mozsártörővel az édesköménymagot összezúzzuk, majd összekeverjük a mustárral és az olívaolajjal.
- Ha a bőr még nincs bevágdosva, akkor néhány hosszú vágást metszünk rajta – de úgy, hogy ne érjük el a húst.
- A sertéshúst szárazra töröljük, majd bedörzsöljük a mustáros pasztával. Egy tepsibe tesszük, bőrrel felfelé nézve.
- Hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket (enyhén összetörve) és a hagymát (félbe vágva).Egyiket sem kell megpucolni.
- A tepsit 20 percre a sütőbe tesszük, majd kivesszük és felöntjük az alaplével. Fóliával letakarjuk.
- A hőfokot 170 fokra lejjebb állítjuk, és a sütő közepén kb 60-90 percig sütjük, a méretétől függően – a sütés ideje kb 35 perc fél kilóként.
- Az utolsó tíz percben hozzáadjuk a babot.
- Levesszük a fóliát, majd a sütőt grillre állítjuk vagy a legmagasabb hőfokra kapcsoljuk (220-240 fok), és ropogósra pirítjuk a bőrt.
- A sertéshúst 5 percig pihentetjük, majd szeleteljük, és a babbal, tepertővel és keletkezett szafttal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu