Ez a vegán, fehérjedús lencseleves paprikával egy egészséges és kiadós leves. Érdemes sokat készíteni belőle, és lefagyasztani adagokat. Friss péksüteménnyel vagy laposkenyérrel tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 csésze vöröslencse
- 2 piros paprika
- 1 sárgarépa
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 tk füstölt paprika
- 1 szál rozmaring levelei
- 1 tk szárított majoránna vagy oregánó
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- ½ teáskanál chili pehely (vagy ízlés szerint több)
- Víz
- 1 db zöldségleves kocka
- 1 konzerv csicseriborsó, lecsepegtetve
Elkészítés
- A lencsét folyó víz alatt alaposan leöblítjük.
- A paprikát, sárgarépát és a hagymát apró kockákra vágjuk, majd a fokhagymát és a rozmaringleveleket felaprítjuk.
- Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, és óvatosan megdinszteljük a hagymát, paprikát és a sárgarépát körülbelül 5 percig, majd hozzáadjuk a fokhagymát, fűszer paprikát, rozmaringot, majoránnát, paradicsompürét és a chili pehelyt. Egy percig keverjük, majd hozzáadjuk a lencsét és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje a zöldségeket.
- Hozzáadjuk a leveskockát, és felforraljuk. 20-25 percig rotyogtatjuk, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Botturmix segítségével addig pürézzük a levest, amíg egy rusztikus állagot kapunk.
- Hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsót és ha szükséges még adunk hozzá vizet.
- Felmelegítjük, majd tálaljuk. Ízlés szerint tehetünk bele apróra vágott fűszernövényeket – petrezselyem, bazsalikom, koriander, menta passzol leginkább a leveshez.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu