Sok desszert tálalásához szükséges a vaníliamártás. A következő recept egy folyékonyabb variáció, amelyet nyers vagy sült gyümölcsök, desszertek, édességek mellé tálalunk. Elkészítése gyors és egyszerű, az eredmény pedig sokkal finomabb, mint az élelmiszerboltokban kapható kész-félkész termék..
Hozzávalók
- 5 dl zsíros tej
- 5 tojássárgája
- 2 ek vaníliacukor
- 1 tk liszt
Elkészítés
- A tejet egy nehézaljzatú lábasban forráspontig melegítjük. Közben egy tálban a tojássárgájákat, lisztet és cukrot egy habverővel elkeverjük. Amikor a tojás világos, sima és fényes, a forró tejet állandó kevergetés közben lassan hozzáöntjük.
- Habverővel felverjük majd visszaöntjük a lábasba (amit vízzel először öblítsünk ki!) és alacsony hőmérsékleten folyamatosan keverjük egy fakanállal, addig, amíg egy tejszín sűrűségű mártást nem kapunk. Nem szabad, hogy forrjon – különben szétválik! Akkor jó, amikor a szósz kissé ráragad a egy hideg fémkanál hátára.
- Egyből, melegen tálaljuk.
Tippek
- A vanília mártással általában desszerteket, száraz süteményeket, tortákat öntünk le, de feldobhat egy gyümölcssalátát is! Nagyon finom egy kis tál friss földiperre öntve!
- Ha nincs vaníliacukor, kristálycukorhoz adjunk néhány csepp vaníliaesszenciát.
- Intenzívebb lesz a mártás íze, ha 1 vanília rudat felvágunk, kikaparjuk a magját és hozzáfőzzük a mártáshoz (magot és rudat is). Amikor a mártás elkészült, a rudat ne dobjuk ki – töröljük meg, és tegyük kristálycukorba (így lesz vaníliás cukrunk a jövőben!).
- Ez a vaníliamártás nem túl édes, ugyanis édességek kiegészítőjeként, önteteként fogyasztjuk – akik édesen szeretik, adjanak több vaníliáscukrot hozzá (maximum még 2-3 evőkanállal).
- Diétásabb verzió: alkalmazzunk félzsíros tejet, cukor helyet fruktózt, liszt helyett csicseriborsó lisztet vagy kukorica keményítőt!
- Figyelem: ez a vaníliamártás nem alkalmas desszertek, sütemények töltéséhez. Azokhoz sűrűbb vaníliakrém szükséges. További vaníliakrém, vaníliamártás receptek>>
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu