Az olívaolajban eltett, napon szárított, aszalt paradicsom egy tipikus dél-olaszországi különlegesség, amit rengeteg ételhez szoktak felhasználni – előételekhez, salátákhoz, tésztaételekhez, pizzához stb. Ezt a receptet egy olasz nénitől kaptam, akinek a családja több nemzedéken keresztül így tette el az aszalt paradicsomokat. Régen a napon szárították a paradicsomot, de manapság már a piacon árult szárított paradicsomot használ a néni is recepthez. Ez az olajban eltett szárított paradicsom remek gasztróajándék lehet.
Hozzávalók
- 500 g szárított, aszalt paradicsom
- 1 bögre (200-250 ml) fehérborecet
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 chili paprika
- Szárított oregánó
- Extra szűz olíva olaj
Elkészítés
- Két liter vizet és az ecetet egy lábasba öntjük. Adunk hozzá kevés sót és felforraljuk, majd beledobjuk a szárított paradicsomokat, és újra felforraljuk. 3 perc múlva lecsepegtetjük a paradicsomokat egy szűrön, és ott hagyjuk kb. 2 órán keresztül, hogy a paradicsomok egy kicsit kiszáradjanak.
- Eközben sterilizálunk néhány lekváros üveget.
- A fokhagymát felszeleteljük, a chilit felaprítjuk.
- Az aszalt paradicsomokat rétegeve az üvegekbe helyezzük – minden második rétegre teszünk néhány szelet fokhagymát és chilit. A felénél és a legfelső rétegre teszünk pár csipet oregánót. Ezután felöntjük annyi olajjal, hogy az a paradicsomokat teljesen befedje (különben megpenészednek).
- Szorosan lezárjuk az üvegeket.
- Minimum egy hétig érni hagyjuk, utána felbontható és fogyasztható, de érdemes tovább várni a felbontással.
- Hűvös kamrában tároljuk, felbontás után hűtőszekrényben.
Kapcsoltatos receptek