Az édes chili szósz nem csupán mártogatósként alkalmazható, hanem pácokhoz, töltelékekhez és egytálételekhez is. Ez a pikáns édes-chilis hamburger is ezzel készül. Nem túl csípős, így adhatunk még a masszához chiliport vagy pelyhet. Ezek a hamburgerek tökéletesek nyári grillezésre, bulikra vagy egy laza hétvégi ebédre-vacsorára.
Hozzávalók
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1 hagyma, finomra vágva
- 450 g darált marhahús
- 1 gerezd fokhagyma, zúzott
- ½ evőkanál őrölt koriandermag
- ½ evőkanál őrölt római kömény
- 2 evőkanál édes chiliszósz
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 tk mustár
- ¼ teáskanál Worcestershire szósz
- 2 evőkanál aprított koriander levél
- 1 tojás, enyhén felverve
- só és bors ízlés szerint
- Opcionális: apróra vágott chili vagy szárított chilipehely
- Tálaláshoz: zsemle, saláta, édes chiliszósz, ecetes uborka, újhagyma
Elkészítés
- Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd puhára pároljuk benne a hagymát körülbelül 5 percig. Félretesszük.
- Egy tálban összekeverjük az összes hozzávalót, hozzáadjuk a pirított hagymát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Adunk hozzá chilit, ha azt szeretnénk, hogy a hamburgerek csípősek legyenek.
- A keverékből 6-8 pogácsát formálunk, és 10-15 percig ezeket egy tányéron lehűtjük.
- A hamburger pogácsákat mindkét oldalon körülbelül 5 percig kisütjük vagy grillezzük, attól függően, hogy mennyire átsülve kedveljük a marhahúst.
- Félbevágjuk a zsemlét, és vágott felekkel lefelé megpirítjuk őket a grillsütőn vagy egy grill-serpenyőben.
- A hamburgereket összeállítjuk a kiegészítő elemekkel, majd édes chiliszósszal meglocsolva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu