A tikka massala csirke nem csupán a brittek nemzetei étele, de manapság világszerte népszerű. Az indiai tikka csirke angolosított verziója, amire egy pikáns mártás (gravy) kerül. Lásd csirke tikka masala>> Ez a pulyka tikka masala zöldségekkel kiegészítve egy fantasztikusan finom egytálétel, amit lehet köret nélkül tálalni naan kenyérrel, de basmati rizs is passzol hozzá. Én konyhakész tikka masala pasztával készítettem, ha ilyen nincs, akkor adjunk a mártáshoz garam masala port (1 evőkanál) és duplázzuk a fűszerporokat. Ez a recept ideális maradék pulykasült felhasználáshoz is. Ami a zöldségeket illeti, használhatunk mást is – pl karfiol, spenót, zöldbab, okra, kaliforniai paprika, csicseriborsó.
Hozzávalók:
A tikka pulykához:
- 1 nagy pulykamell
- 1 tk garam masala
- ¼ tk kurkuma
- ¼ tk paprika
- ¼ tk őrölt kömény
- Só bors
A masala mártáshoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 cm-es darab gyömbér
- 1 kisebb padlizsán
- 1 sárgarépa
- ½ cukkini
- 1 tk őrölt koriander
- 1 tk köménymag
- ½ teáskanál paprika
- ½ teáskanál őrölt kurkuma
- ½ teáskanál chili por (ízlés szerint kevesebb vagy több)
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 2 evőkanál tikka masala paszta
- 2 paradicsom, apróra vágva
- 150 ml tejszín
- Citromlé
Elkészítés
- A pulykát hosszú csíkokra vagy falatnyi darabokra vágjuk. Összekeverjük a fűszerekkel és félre tesszük.
- A zöldségeket falatnyi darabokra vágjuk, a paradicsomot felaprítjuk. Az összes fűszert egy kis tálba kimérjük.
- Az olajat egy vastag alapú lábasban felhevítjük közepes lángon. Amikor forró, kevergetve megpirítjuk benne a pulykát, majd tányérra kiszedjük.
- Adunk még olajat a lábasba, majd puhára dinszteljük benne a hagymát, körülbelül 8 perc alatt.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért és a fűszerkeveréket, és egy percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldségeket, kivéve a paradicsomot, jól bevonjuk, majd hozzáadjuk a masala pasztát és a sűrített paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.
- Ismét keverjük egy percig, majd hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és kevés vizet, majd felforraljuk.
- Körülbelül 20 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Belekeverjük a tejszínt, majd hozzáadjuk a pulykadarabokat. Körülbelül 5 percig főzzük, amíg sűrű, selymes mártást kapunk.
Kapcsolatos receptek