Ez az egyszerű mangó torta azokra az alkalmakra kiváló, amikor valami finomat szeretnénk készíteni, ami mutatós is. Tejmentes változathoz használhatunk növényi alapú krémsajtot. A sütemény puha és szaftos, így 2-3 napig is eláll. Használhatunk konzerv mangópürét (de általában ez édesített, így módosítanunk kell a cukrot a receptben), vagy két érett mangó pürézett húsát. Ez a torta tökéletes egy délutáni teázásra, vagy különleges alkalmakra, például évfordulókra, születésnapokra, anyák napjára, Valentin napra stb. Alkalomnak megfelelően használjunk különleges sütőformákat vagy szilikon formákat!
Hozzávalók
- 1,5 csésze finomliszt
- 1 tk sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- ½ csésze puha vaj vagy margarin
- ½ csésze kristálycukor
- ½ csésze mangópüré (cukrozatlan)
- 2 nagy vagy 3 kis tojás, szobahőmérsékleten
- 1 tk vanília kivonat
Krémsajtos mázhoz:
- 250g krémsajt, lágyítva
- 1 csésze porcukor
- 1 tk vanília esszencia
- ½ csésze mangópüré
Elkészítés
- A tortaformát kivajazzuk és sütőpapírral kibéleljük (szilikonforma esetében ez nem szükséges). A sütőt 170 C fokra előmelegítjük.
- A lisztet, sütőport és szódabikarbónát egy tálba szitáljuk.
- A vajat vagy a margarint világossá és habossá verjük a cukorral.
- Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan összekeverjük minden adagolás között.
- Hozzáadjuk a mangópürét és a vanília esszenciát, és csomómentesre keverjük.
- Fokozatosan és óvatosan beleforgatjuk a lisztes keveréket. Ne keverjük túl a tésztát!
- A masszát az előkészített tortaformába töltjük, és körülbelül 40-45 percig sütjük, vagy amíg egy beleszúrt hústű tisztán jön ki.
- Kb. 10 percig a tortát a tepsiben hagyjuk, majd óvatosan kiborítjuk egy rácsra. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- Közben elkészítjük a krémsajtos bevonatot: a mangópürét kikeverjük a porcukorral, majd a felét félretesszük. A másik felét a krémsajttal és a vaníliával habosra keverjük. Adhatunk hozzá néhány csepp citrom- vagy limelevet. Adjunk hozzá még cukrot, ha nem elég édes!
- A tortát vízszintesen kettévágjuk, a vágott oldalakat megkenjük a krémsajttal. Összeborítjuk őket, mint egy szendvicset, a vágott oldalukkal egymás felé nézve.
- A maradék krémsajttal beborítjuk a tortát – ízlés szerint teljesen vagy részben.
- A maradék mangópürével díszítjük a tortát – ezek lehetnek pöttyök, vonalak, szavak, formák, motívumok stb.
Kapcsolatos receptek