A hagyományos kínai orvoslás szerint a megfázás leghatásosabb gyógymódja a csirkeleves, amiben a gyömbér-fokhagyma-chili-csirke kombinációja küzd a tünetek ellen. A legjobb húsleves a lassan főzött változat, de ha túl betegek vagyunk ahhoz, hogy boltba menjünk, és a fagyasztóban sincs csirkehús, akkor mit lehet tenni? A megoldás a bio csirke alapleves (por vagy kocka) használata, ami sok szezonális zöldséggel és a gyömbér-chili-fokhagyma kombóval 10-15 perc alatt megfőzhető. Ezt napközben többszörösen ajánlott fogyasztani, és a megfázási tünetek a szokásos 5-7 nap helyett csak egy-két napig tartanak. Ez a gyors csirkeleves recept módosítható. Bármilyen zöldséget (frissen vagy fagyasztva) adhatunk a leveshez, például kelkáposztát, spenótot, zellert, babot, édesburgonyát stb. – de próbáljunk meg legalább 3 különböző verziót használni.
Ha van csirkemell- vagy combfilénk, ezeket vágjuk vékony szeletekre vagy falatnyi nagyságú kockákra, és adjuk hozzá a leveshez a zöldségekkel együtt. Ebben az esetben a levest 15 percig szükséges főzni.
Hozzávalók
- 1 L csirke alapleves (lehetőleg bio)
- ½ szál póréhagyma
- 1 chili
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab gyömbér (3 cm)
- 1 sárgarépa
- ½ brokkoli rózsa
- ½ bögre fagyasztott zöldborsó vagy zöldbab
Elkészítés
- A póréhagymát szeletekre, a sárgarépát kockákra vágjuk. A chili végét levágjuk, a magokat esetleg kikaparjuk.
- Meghámozzuk a fokhagymát és a gyömbért, majd félbevágjuk őket.
- Az apróra vágott zöldségeket, chilit, fokhagymát és a gyömbért egy lábasba tesszük. Hozzáadjuk az alaplevest és felforraljuk.
- Hozzáadjuk a brokkolit és 5 percig főzzük.
- Hozzáadjuk a zöldborsót (zöldbabot, kelkáposztát vagy spenótot), és további 5 percig főzzük.
- Ellenőrizzük, hogy a sárgarépa és a brokkoli megfőtt-e – legyen al dente, azaz ne legyen túl puha.
- Melegen, ízlés szerint több chilivel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek