Ez a teriyaki lazac szójababbal és rizstésztával tálalva 15 percen belül az asztalon lehet. Így ideális rohanós vagy lusta napokra, illetve vendégváró és ünnepi alkalmakra is. Továbbá egészséges, finom és laktató – glutén- és tejmentes is. Párolt rizzsel is tálalhatjuk tészta helyett. Bár nagyon egyszerű az étel, fontos, hogy jó minőségű alapanyagokat használjunk – ez a Japán konyha alapja!
Hozzávalók
- 4 vadlazac filé
- 2 evőkanál teriyaki szósz
- 1 tk szezámolaj
- 1 tk szezámmag
A szójababhoz:
- 1 tk szezámolaj
- 1 darab gyömbér (2 cm)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csomag újhagyma
- 1 kisebb sárgarépa
- 200 g edamame szójabab
- 2 evőkanál Kikkoman szójaszósz
- 1 teáskanál Mirin
- 1 tk japán rizsecet
- Chili pehely (elhagyható)
Tálaláshoz:
- Pirított szezámmag
- Rizstészta
Elkészítés
- A teriyaki szószt, olajat és a szezámmagot összekeverjük, majd a halra öntjük. Legalább egy óráig, pácoljuk (max 4).
- A fokhagymát, gyömbért és az újhagymát vékony szeletekre vágjuk. A sárgarépát félbevágjuk, majd vékony szeletekre vágjuk.
- Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és egy percig pirítjuk a felaprított zöldségeket, majd hozzáadjuk a szójababot, szójaszószt, mirint és a rizsecetet.
- Ráhelyezzük a lazac szeleteket, a páccal leönjük. Meglocsoljuk e kevés zöldcitromlével is. Lefedjük, felorraljuk, majd lejjebb állítjuk a hőfokot, és hagyjuk a halat körülbelül 5 percig párolni.
- Közben megfőzzük a rizstésztát a csomagoláson található utasítás szerint, leszűrjük és melegen tartjuk.
- Amikor a hal és a bab kész, a tésztával tálaljuk, és egy-két csipet szezámmaggal megszórjuk.
Kapcsolatos receptek
- Lazac receptek
- Japán receptek
Zest.hu