Konyhakész gnocchi beszerezhető a legtöbb szupermarketekben, ami hasznos lehet a kamrában, ugyanis gyorsan és egyszerűen készíthetünk ételeket, különösen ha van valami maradék vagy előfőzött mártás a hűtőben vagy a fagyasztóban. Ez a gnocchi pikáns édesburgonya és zöldborsó mártásban is így készül. A mártást napokkal korábban elkészíthető, majd csupán fel kell melegíteni a zöldborsóval, miközben a gnocchit kifőzzük egy másik lábasban. Az étel vegán és könnyen gluténmentes is lehet megfelelő gnocchit alkalmazva.
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 zeller szár
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 sárgarépa
- 2 közepes édesburgonya
- 1 tk szárított oregánó
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 tk chipotle paszta
- 1 konzerv aprított paradicsom
- 250 ml zöldség alapleves (kb.)
- 1 babérlevél
- 100 g fagyasztott zöldborsó
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem vagy koriander
- 1 csomag (250 g) gnocchi (igény szerint gluténmentes)
Elkészítés
- A hagymát, a fokhagymát, zellerszárt és sárgarépát apróra vágjuk. Az édesburgonyát meghámozzuk, majd felkockázzuk.
- Egy lábasban felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a hagymát és a zellert, majd 5 percig puhára sütjük. Hozzáadjuk a többi apróra vágott zöldséget, lefedjük és időnként megkeverve 5-8 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk az oregánót, a sűrített paradicsomot és a chipotle pasztát. Átkeverjük, majd hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és annyi alapleves, hogy jól ellepje a zöldségeket. Hozzáadjuk a babérlevelet, felforraljuk, majd 20 percig rotyogtatjuk, amíg a zöldségek megpuhulnak. A főzés utolsó 5 percében hozzáadjuk a zöldborsó felét és feljebb állítjuk a hőfokot.
- Lekapcsolja a tűzhelyt. Eltávolítjuk a babérlevelet. Hozzáadjuk a friss zöldfűszert, majd botmixerrel addig pürézzük, amíg egy sűrű, sima mártást kapunk. A mártást átkanalazzuk egy fagyasztódobozba, vagy lehűthetjük, vagy folytathatjuk egyből a receptet.
- A mártást felmelegítjük, hozzáadjuk a maradék zöldborsót, és kb 5 percig főzzük.
- Közben a csomagoláson található utasításokat követve a gnocchit forrásban lévő vízben kifőzzük, majd leszűrjük.
- A gnocchit összekeverjük a mártással és azonnal tálaljuk rukkola levelekkel vagy zöldfűszerrel díszítve.
Kapcsolatos receptek