A töltött báránylapocka népszerű étel a Közel-Kelet és Észak-Afrika országaiban. Marokkóban gyümölcsös kuszkusszal töltik meg és sütik lasa, órákon keresztül, így a hús nem csupán puha és omlós lesz, de átveszi a töltekék aromáit. Ez a kuszkusszal töltött báránylapocka egy kisebb, 2 vagy 3 főre elég lapockát használ, sokkal nagyobbal is elkészíthetjük egy ünnepi ebédre. Ebben az esetben duplázzuk, triplázzuk a tölteléket, és tovább sütjük a húst.
Hozzávalók
- 500 g csontozott báránylapocka
- Só és frissen őrölt bors
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 tk olívaolaj
Töltelékhez:
- 25 g kuszkusz
- 50 ml zöldség alapleves
- ½ narancs reszelt héja és leve
- 10 g fenyőmag
- 10 g mogyoró
- 20 g aszalt sárgabarack
- kis csokor friss menta
Elkészítés
- Egy tálban a forró alaplevest összekeverjük a kuszkusszal, majd hozzákeverjük a narancslevet és -héjat. Lefedjük, és 10 percig pihentetjük.
- A sütőt előmelegítjük 190°C-ra.
- Felaprítjuk a fenyőmagot, mogyorót, sárgabarackot és a mentát – ezt aprítógépben is el lehet végezni.
- Amikor a kuszkusz felszívta az összes folyadékot, hozzáadjuk a feldarabolt hozzávalókat, és jól összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk.
- A báránylapockát egy vágódeszkára kiterítjük, sóval, borssal és fahéjjal meghintjük.
- A tölteléket egyenletesen lefedjük, majd óvatosan és szorosan feltekerjük. Zsinórral vagy hústűkkel rögzítjük.
- A feltekert lapockát egy tepsibe tesszük. Olajjal megkenjük, sózzuk, borsozzuk.
- Kb egy órán át sütjük– plusz-mínusz 5 percig, ha pinken vagy jól sülve kedveljük a bárányhúst.
Kapcsolatos receptek
- Bárányhús receptek
- Húsvéti receptek
- Kuszkusz receptek
- Marokkói receptek
Zest.hu