Egy egész csirke sütése felgyorsítható, ha pillangóvágással szétnyitjuk. Így a sütés ideje kb 45 percre csökken, a hús pedig puhább és lédúsabb lesz. Ez a fahéjas-gyömbéres sült csirke almával ideális főétel lehet őszi hétvégi ebédre, vacsorára vagy baráti összejövetelekre. Tálaljuk krumplipürével és párolt zöldségekkel vagy salátával.
Hozzávalók
- 1 közepes csirke
- 1 fej vöröshagyma
- 5 db zöld alma
- 1 tk fahéj
- ½ teáskanál gyömbérpor
- 2 cm friss gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg puha vaj vagy tejmentes margarin
- 1 citrom leve
- 2 szál kakukkfű
- 1 szál rozmaring
Elkészítés
- A sütőt 190 C fokra előmelegítjük.
- A hagymát 4 gerezdre vágjuk.
- A vajat a fahéjjal és a gyömbérrel összekeverjük.
- Az almákat kicsutkázzuk, majd 1,5 cm-es karikákra vágjuk. Ezekkel és a hagymával egy nagy tepsit kibélelünk.
- A citrom nagy részét az almakarikára préseljük, a maradékot a fűszeres vajhoz adjuk.
- Pillangóvágással előkészítjük a csirkét. Egy vágódeszkára helyezzük mellkassal lefelé, majd konyhai ollóval a gerinc mentén felvágjuk. A gerinccsontot el is távolíthatjuk (ideális alapleves készítéshez). Megfordítjuk a csirkét, és a mellkast egy határozott mozdulattal a tenyerünkkel lenyomjuk – így a csirke szétterül.
- A csirkét a fűszeres vajjal teljesen bedörzsöljük – a bőr alatt is. A maradék keveréket az almára morzsoljuk.
- A fokhagymát és a gyömbért enyhén összetörjük, majd a tepsi közepére szórjuk a rozmaring és kakukkfű ágakkal együtt. A csirkét (bőrével felfelé) ezekre fektetjük.
- Sózzuk, borsozzuk, majd betesszük a sütőbe. Körülbelül 45 percig aranybarnára sütjük, miközben a csirkét néhányszor megkenjük a kifolyt lével.
- A csirke combjánál leteszteljük, hogy átsült-e rendesen. Ha tiszta lé folyik ki belőle, akkor átsült, ha véres, akkor még hagyjuk néhány percig sülni.
- A csirkét, hagymát és az almát egy tányérra kiszedjük, letakarjuk és 10 percig pihentetjük.
- A sütés során keletkezett levet egy kis serpenyőbe öntjük, adunk hozzá némi alaplevest, bort vagy almalevet, és egy sűrű mártássá redukáljuk. Ha szükséges, átszűrjük, majd egy kis kancsóba töltjük.
- A csirkét négy részre vágjuk, és a sült almával, hagymával, mártással , valamint egyéb köretekkel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu