A párolt káposzta kedvelőinek ajánljuk a következő párolt céklás-almás vöröskáposzta receptet. Elkészítése roppant egyszerű, az eredmény érdekesebb, mint a hagyományos változat, és talán még egészségesebb is. Melegen és hidegen is fogyasztható.
Hozzávalók
- 1 közepes vöröskáposzta
- 4 közepes cékla
- 1 zöld alma
- 1 lilahagyma
- 3 dkg vaj vagy margarin
- 3 ek vörösborecet
- 1 ek nádcukor
- 1 fahéj rudacska
Elkészítés
- A káposztát negyedeljük, majd kivágjuk a torzsát és felszeleteljük. Az almát és a céklákat megpucoljuk, durvára reszeljük. A hagymát félbevágjuk és vékony csíkokra szeleteljük.
- Egy nagy (lehetőleg öntött vas) edénybe töltjük a felvágott zöldségeket, majd hozzáadjuk a vajat, fruktózt, ecetet, fahéjat. Fedő alatt alacsony hőmérsékleten 30-60 percig pároljuk, attól függően, hogy milyen puhán szeretjük.
- Tálalás előtt a fahéj rudacskát kivesszük.
Tippek
- Tálaljuk köretként sült húsok és halak mellé – különösen passzol sült pulyka vagy sült kacsa mellé.
- Hidegen vagy langyosan salátaként is fogyaszthatjuk szendvicsekben vagy tésztával.
- Fruktóz helyett mézet is alkalmazhatunk, természetesen cukrot is, de az utóbbi nem valami egészséges variáció. Mivel a cékla természetesen édesít, a fruktózt akár ki is hagyhatjuk – ebben az esetben zöld alma helyett alkalmazzunk édesebb fajtát!
- Diétás változat: a vajat helyettesítsük olívaolajjal!
- Gyerekeknek különösen ajánljuk, hiszen a cékla és a káposzta is a szuperételek csoportjába tartozik!
- A céklás-almás vörökáposzta mellett ki lehet próbálni a hagyományos párolt káposzta receptünket is!
Kapcsolatos receptek
Zest.hu