Ez a csökkentett cukor tartalmú gyors málnalekvár 15 perc alatt kész van, és egyből felhasználható. Sterilizált üvegben akár hetekig is eláll! Ideális nyári desszertekhez, pl palacsintához, fagylalt kehelyhez, gofrihoz, trifle-hez muffin vagy torta töltelékként stb. Mivel kevés cukrot tartalmaz, remek diétázók, cukorbetegek számára is. Továbbá vegán és glutén-mentes is.
Hozzávalók
- 25 dkg málna
- 3-4 evőkanál muscovado cukor
- Fél citrom leve
- ½ teáskanál vanília paszta (opcionális)
Elkészítés
- A málnát megmossuk és lecsöpögtetjük. Egy lábasba tesszük őket, és krumplitörővel kissé összezúzzuk. Hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet.
- Felforraljuk, fakanállal addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem oldódik.
- Kb 10 percig sűrű, ragadós lekvárrá főzzük. (Le lehet tesztelni a lekvárt úgy, hogy egy csepp lekvárt teszünk egy előre lehűtött tányérra, majd 30 másodpercre a hűtőszekrénybe helyezzük. Ezután áthúzzuk az ujjunkat rajta – ha ragadós és ráncos, akkor jó; ha nem, még pár percig főzzük és újra teszteljük).
- Lekapcsoljuk tűzhelyt, belekeverjük a vaníliát.
- A lekvárt vagy sterilizált üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk, vagy egy kis tálba kanalazzuk, és hűlni hagyjuk. Hűtőszekrényben tároljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu