A pesztós tészta az olaszok egyik kedvenc étele. Pesztót azonban nem csupán bazsalikommal lehet készíteni, hanem egyéb zöldfűszerekkel, zöldségekkel is. Példa erre a viztitormás spagetti receptje, amely egy angolosított verzió. Tuti egyszerű, tuti más, mint a megszokott.
Hozzávalók
- 40 dkg spagetti (lehet glutén-mentes is)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek kapribogyó
- 3 dkg fenyőmag
- 3 dkg parmesan sajt (lehet vegán)
- 10 dkg vizitorma
- Kb 1 tk frissen csavart citromlé
- 4 ek olívaolaj
- 5 dkg fekete olajbogyó (magozott)
- 15 dkg koktél paradicsom
Elkészítés
- A tésztát forró, enyhén sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük. Melegen tartjuk (pl fedő alatt a még lábasban).
- A fokhagymát, fenyőmagot aprítógépben összezúzzuk, hozzáreszeljük a parmesant.
- Félreteszünk 1 nagy maréknyi vizitormát, a többit a sajtos keverékhez adjuk, pasztává turmixoljuk, miközben belecsurgatjuk az olívaolajat.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, citromlével elkeverjük.
- A paradicsomokat félbevágjuk.
- A pasztát elkeverjük a tésztával, hozzáadjuk az olajbogyókat, paradicsom darabokat és a félretett vizitormát.
- Egyből tálaljuk.
Tippek
- Egyéb tésztával is elkészíthetjük. Ez lehet glutén-mentes vagy teljes kiőrlésű, durum tészta.
- A tészta főzésénél kövessük a csomagoláson található használati utasítást. A különböző tészták főzési ideje eltérő – pl. a glutén-mentes (rizs-alapú) tésztát általában elég pl 5 percig főzni, a teljes kiőrlésűt és kukorica-alapút viszont 12 percig szükséges.
- Kiegészíthetjük grillezett tenger gyümölcseivel vagy sült bacon szalonnával, kolbásszal, főtt sonkával, maradék sült hússal stb.
- A vizitormás spagetti szuper gyorsan elkészíthető, továbbá meglehetősen kiadós, így ideális főétel hétköznapi vacsorára vagy lustálkodó hétvégi ebédre.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu