Előfordulhat az, hogy túl sok sütőtököt sütöttünk, és nem tudunk mit kezdeni a maradékkal, vagy már csömörünk van a sült tökből! Ilyenkor készítsünk levest vagy curryt! A sült sütőtök leves egy klasszikus amerikai étel, különösen Halloween alatt. Gyorsan és könnyen elkészíthető, és a kerek, töklámpáshoz szükséges sütőtököt is alkalmazhatjuk..
Hozzávalók
- ½ kg sült sütőtök (héj nélkül)
- 1 tk olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis hagyma (aprítva)
- ½ tk őrölt római kömény
- ¼ tk őrölt szerecsendió
- ½ L zöldségleves
- Tejszín, tejföl vagy krémes joghurt (opcionális)
- Só, bors
Elkészítés
- Ha nem maradék sült sütőtököt alkalmazunk, süssük puhára a sütőtök szeleteket (érdemes héj nélkül sütni, és vigyázzunk arra, hogy ne legyen kormos)
- Vágjuk fel a sütőtök szeleteket apró kockákra.
- Az olajban dinszteljük meg a hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a szerecsendió és római kömény porokat, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd 1 perc múlva adjuk hozzá a sült sütőtök darabokat.
- Öntsük fel a zöldséglevessel, forraljuk fel, majd fedő alatt, alacsony hőmérsékleten rotyogtassuk 20 percig!
- Vegyük le a tűzhelyről, és turmixoljuk össze egy robotgéppel.
- Tálaljuk 1-2 kanál tejszínnel, tejföllel vagy krémes joghurttal.
Tippek
- Ha friss sütőtököt alkalmazunk, akkor érdemes a fokhagymát is a sütőben átsütni (kb 20 percig).
- Pikánssá tehetjük 1 chili hozzáadásával!
- Tálaljuk péksüteménnyel vagy crostini szeletekkel.
- Méregtelenítésre is alkalmas – természetesen tejtermékek nélkül.
- Fogyaszthatjuk főételként, előételként – ebédre, vacsorára, de akár délutáni melegítő italként is.
- Töklámpás készítésekor óvatosan vágjuk ki a sütőtök húsának a felső rétegét – így egy finom leves szürcsölése közben csodálhatjuk majd a mesterművünket!
- A sült sütőtök krémleves az egészséges levesek egyike is – ajánljuk mindenkinek, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt!
Zest.hu