Az ecetes uborka sokak kedvenc savanyúsága. A következő recept kissé eltér a magyaros verziótól, ugyanis szeletelt kígyóuborkából készül. Bár egy éjen át kell sóban puhítani, az elkészítése gyors és egyszerű..
Hozzávalók
- 1 kg kígyóuborka
- 2 ek só
- 3 dl almaecet
- 2.5 dl fehérborecet
- 3 ek cukor
- 2 tk mustármag (világos)
- 5 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- Az uborkát megmossuk, 4mmes karikákra felszeleteljük. Egy nagy tálban, rétegesen egymásra fektetjük a szeleteket – minden réteget megsózunk. Letakarva 10-12 órán hűvös helyen marináljuk.
- Egy lábasba töltjük a két ecetet, cukrot, mustármagot és a felszeletelt fokhagymákat. Felmelegítjük. Amikor a cukor elolvadt, lehúzzuk a tűzhelyről (nem szabad felforralni!). Hűlni hagyjuk.
- Az uborkákat vízzel leöblítjük, majd lecsurgatjuk. Papírtörölközővel szárazra töröljük.
- Üvegeket sterilizálunk, hűlni hagyjuk.
- A kihűlt üvegeket kibéleljük az uborka-karikákkal, majd leöntjük a kihűlt ecettel. Légmentesen lezárjuk.
Tippek
- Hűtőszekrényben 2-3 hónapig tárolható – felbontás után azonban fogyasszuk el egy hónapon belül.
- Tálalhatjuk önmagában vagy kevés tejföllel, csemege paprikával meghintve is.
- A fenti adag 5-6 lekváros üveget tölt ki.
- Az ecetes uborka remek savanyúság lehet sültek, grillezett húsok, halak mellé – szendvicsekben, parti falatok feltéteként stb. Gyerekek is kedvelik.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu