A fiatalokon kívül ki ne emlékezne azokra az időkre, amikor a narancs egzotikus kuxuscikknek számított, amellyel a karácsonyi ünnepeket varázsoltuk szebbé és illatosabbá? Ma már más világban élünk, a narancs hétköznapi gyümölccsé vált hazánkban is. Íme néhány érdekes információ a narancsról, fajtáiról és élettani hatásairól..
Gyümölcs
A narancs fán terem, a világ legnépszerűbb gyümölcsfáján, amely a trópusi, szubtrópusi éghajlatot kedveli. A fa levelei nem csupán örökzöldek, de illatosak is, így remek dísznövény lehet. A termése gömbölyű, héja narancssárga (néha vörös vagy sárga), húsa többnyire narancssárga.
Eredete
A narancs Délkelet Ázsiából származik, Kínában már évezredek óta termesztik. Később elterjedt Indiában, Afrika keleti partvidékein, a Földközi-tenger mentén; ma már termesztik világszerte – Ausztráliától Amerikáig, évente közel 70 millió tonnát! Európában eleinte gyógyító hatása miatt termesztették, később desszertként fogyasztották. Manapság a narancs leve népszerűbb, mint a gyümölcs húsa.
Narancsfajták
Rengeteg narancsfajta létezik. A narancstermesztés 70%-át az un. édes narancs (citrus sinensis) alkotja, amit leginkább préselésre termesztenek. Íze valójában kissé savanykás, mivel magas a savtartalma. Európában népszerű narancsfélék:
- Édes narancs – a legelterjedtebb narancsfajta. Spanyolországból, Olaszországból és Észak-Afrikából importáljuk. Legnépszerűbb a spanyol Valencia és Murcia narancs, édes íze miatt ideális préselni. Továbbá később terem, mint a többi narancs, így tavasszal, nyáron kapható.
- Navel narancs – köldökre emlékeztető a kinézete (nevét is innen kapta). Ideális étkezésre, ugyanis vastagabb a héja, így könnyebb megpucolni. Továbbá kissé keserű, és kevésbé szaftos.
- Bergamot narancs – leginkább Olaszországban termesztik, és elsősorban a héjáért, amelynek illóolaja biztosítja pl. a híres Earl Grey tea aromáját.
- Jaffa narancs – Izraelből származik, különösen édes. Ideális narancslé és gyümölcslevek készítéséhez.
- Vérnarancs – Málta, Szicília és Dél-Spanyolország napos vidékein terem január és április között. Húsa vörös, a héja viszont narancssárga – általában kisebb, mint az átlagos narancs.
- Keserű narancs – sevillai narancsként is ismert, februárban van két hetes szezonja. Általában lekvár, fűszeres lekvár, jam és különleges sütemények készítéshez alkalmazzuk.
- Amerika narancs – a hamlin narancs Floridában és Brazíliában terem. A legtöbb ipari narancslé alapja.
- Mandarinfélék – bár nem narancsok, de közeli termesztett rokon, amit sokszor narancsként árulnak. A normál narancsnál kisebb és édesebb, könnyebben pucolható és kevésbé savas. Leghíresebb képviselői a szatszuma, tangerin és klementin.
- Savmentes narancs – megtévesztően édes narancsnak hívják a termesztők. Különösen Amerikában népszerű, étkezésre termesztik, nem préselésre, mert a termés édesebb, szinte teljesen savmentes. Léteznek Európai változatai – a francia douce, a spanyol sucrena, az olasz dolce, a török lokkum, az észak-Afriaki meski. Ezeket sajnos nem lehet könnyen transzportálni, mert nagyon hamar megromlanak (a savhiány miatt), de tengerparti utazásink alkalmával érdemes kipróbálni őket.
Narancs élettani hatásai
- Nagyon magas a narancs C-vitamintartalma – egy közepes narancs biztosítja a napi C-vitamin szükségletünket! Ez az antioxidáns vitamin serkenti az immunrendszert, rákellenes, enyhíti a megfázás, vírusfertőzések tüneteit.
- Magas bevétele növeli az interferon szintet a vérben, amely rákos betegségek ellen küzd a szervezetben.
- A narancs ideális megfázás, influenza és rákos betegségek megelőzésében is (különösen női rákok és gyomorrák).
- A narancs húsa rostokban is gazdag, így rendszeres fogyasztása ajánlatos.
- A narancs héja és az alatta lévő fehér hártya gazdag bioflavonoidokban (különösen hesperidin flavonoid-ban), amely tanulmányok szerint csökkenti a magas vérnyomást és koleszterin szintet, és gyulladásgátló hatással bír.
- A narancs hártya pektint is tartalmaz, amely megakadályozza a zsír felszívódását, csökkenti a koleszterinszintet, csökkenti az érelmeszesedés és epekőképződés esélyét.
- A narancsrostok a vastagbélben megkötik a rákkeltő vegyületeket, és távoznak a végbélből ( így a végbélrák kialakulásának esélye is csökken). Továbbá segítik a hasnyálmirigy működését, az emésztést, a székrekedést, és IBS-t.
- Természetesen antibakteriális, így fertőzéseken is segíthet.
- A narancs ideális gyümölcsléként is, különösen alkalmas méregtelenítésre.
- A narancs tartalmaz még A és B vitaminokat, amino-savakat, béta-karotint, káliumot, folsavat, cinket, vasat, foszfort, kalciumot.
- A népgyógyászatban a narancs héját emésztési és étvágy problémák leküzdésére használták.
- A narancshéj illóolajokban gazdag, amely rengeteg illatszer, kozmetikai cikk és tisztítószer alapja. A narancsolaj depresszióellenes, és inszomnia leküzdésére is hatásos.
- A narancs meglehetősen savas. Fogyasztása után várjunk a fogmosással, ugyanis a gyümölcssavak a fogzománcnak nem tesznek jót, amit a fogkefével való dörzsöléssel csupán fokozunk.
- Narancs kalória: pontos kalóriaértéket nem lehet megadni, ugyanis ez a narancsfajtától és a gyümölcs nagyságától is függ. Egy közepes, 130 gramm narancs kalóriaértéke 45-62 kcal között mozog, a mandariné 25-47 kcal.
A fenti narancs érdekességek után íme néhány praktikus tipp (vásárlás, tárolás, felhasználás), amit sok tuti finom narancs recept követ>>