Vendégváró vagy ünnepi alkalmakra általában valami különlegessel szokás készülni. A gyöngytyúk ideális alapanyag ilyen esetekre, ugyanis a csirkénél különlegesebb, nem túl vad az íze, és nem tart sokáig a sütése. A következő gyöngytyúk szőlővel készül, nagyon egyszerű a receptje..
Hozzávalók
-
1 közepes gyöngytyúk
- Kb 5 dkg vaj vagy margarin
- Tárkony
- 15 dkg csíkos szalonna
- 1.5 dl fehér bor
- 30 ml sherry
- 10 dkg szőlő
- só, bors, fél citrom leve
- Alapleves (lásd tippek)
Elkészítés
- Kb 1.5 dkg vajat és 1 szál tárkonyt a tyúk hasüregébe teszünk. Kevés vajat megolvasztunk, ezzel bedörzsöljük a tyúkot. Szalonnával letakarjuk a mellkasát, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óráig sütjük, miközben 15 percenként a keletkezett szafttal kenegetjük (hogy ne száradjon ki). Az utolsó 15 percre a szalonnát levesszük, hogy megbarnuljon a mellkason is a bőr.
- Amikor a tyúk átsült, azaz tiszta lé folyik a comb mentén, kivesszük a sütőből és letakarjuk. A tepsibe öntjük a bort, sherryt és kb. 2 dl levest. Felforraljuk, visszatesszük a tyúkot (egészben, vagy felvágva), hozzáadjuk a szőlőt. Sózzuk, borsozzuk, rácsavarunk a citrom levét. Lefedve 20 percre visszatesszük a sütőbe (miközben köretet készítünk).
- A tyúkot áthelyezzük egy tálra, a mártást leszűrjük, elkeverjük egy kis kocka vajjal –a szőlőszemekkel megszórjuk.
Tippek
- A sült szőlő mellett vagy helyett friss szőlővel is tálalhatjuk, ez ropogósabb!
- Alaplét készíthetünk a gyöngytyúk belsőségeiből és gumós zöldségekből – ezeket öntsük le vízzel, forraljuk fel, majd alacsony hőfokon rotyogtassuk kb. 1 órán át, szűrjük le. Csirkeleves is alkalmazható alaplé helyett.
- Ha nincs lehetőségünk a tyúkot rendszeresen kenegetni, akkor érdemesebb fedő alatt sütni – nem tepsiben, hanem egy fedeles casserole edényben.
- Tálaljuk legalább két különböző körettel. Köretek>>
- A gyöngytyúk szőlővel ideális főétel ünnepei, vendégváró alkalmakra vagy egy különleges családi ebédre. Egy tyúk 2-3 embert laktat jól. Több személyre süssünk 2 tyúkot egymás mellett – a fenti recept alapanyagait duplázzzuk!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu