A svéd húsgombóc az IKEA által lett közkedvelt a világon. Nagyon könnyen elkészíthető házilag is, és persze millió verziója létezik. A következő céklás svéd húsgombóc recept egy egyszerű változat, érdemes kipróbálni..
Hozzávalók
- 3 db közepes cékla
- 1 ek olívaolaj
- 1 tk köménymag
- 1 salotta hagyma
- 25 dkg sertés darálthús
- 2 dkg zsemlemorzsa
- 1.5 dl tejföl
- Fél citrom reszelt héja
- 1 ek aprított kapor
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- A céklákat megpucoljuk, nagy darabokra vágjuk.
- Egy tepsibe áttesszük őket, köménymaggal megszórjuk, olajjal lelocsoljuk. 20 percre a bemelegedett sütőbe tesszük.
- Közben a hagymát felaprítjuk, elkeverjük a zsemlemorzsával, reszelt citromhéjjal, kaporral, 1 ek tejföllel és a darált hússal. Sózzuk, borsozzuk, összegyúrjuk, 6 gombócot formálunk belőle.
- A céklát kivesszük a sütőből, átkeverjük, majd a cékla darabok közé helyezzük a gombócokat.
- 25-30 percig szép barnára sütjük. Tálalás előtt a tejfölt belekeverjük, kaporral megszórjuk.
Tippek
- Főételként tálaljuk krumplipürével, főtt krumplival vagy krumplisalátával.
- Előételként tálaljuk friss rozskenyérrel.
- Maradék sült cékla is hasznosítható, ebben az esetben a receptet a 3. lépéstől kövessük (de szórjunk a céklára köménymagot)
- Allergiás verziók: Lisztérzékenyek zsemlemorzsát helyettesíthetik rizsmorzsával vagy glutén-mentes zsemlemorzsával. Tejre érzékenyek tejföl helyett alkalmazzanak zab- vagy szójatejszínt.
- A svéd húsgombóc céklával egy érdekes verzió, gyereknek is ízlik, hiszen a cékla kissé édes. Ideális családi ebédre vagy baráti vendégváró alkalmakra. A fenti adag 2-3 főre elég.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu