A madártej a gyerekek kedvenc, a felnőttek nosztalgikus édessége. A desszert valójában francia eredetű (Ile flottante vagy oeufs á la neige), amit a franciák általában karamell szósszal tálalnak. Íme egy nagyon finom verzió, amely az eredeti recept kissé módosítva..
Hozzávalók
- 5 dl tej
- 5 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
- 3 tojássárgája
Habgaluskákhoz
- 3 tojásfehérje
- 1 csipetnyi só
- 2-3 tk porcukor
- Kb 1 liter víz
Elkészítés
- A tojásokat kettéválasztjuk. A vaníliarudat hosszában ketté vágjuk, a magot kikaparjuk.
- A tejet, vaníliarudat (és a kikapart magot) lassan felmelegítjük. Amikor eléri a forráspontot (azaz kis buborékok keletkeznek a felszínén), lehúzzuk a tűzhelyről. Kissé hűlni hagyjuk.
- A tojássárgájákat elkeverjük a cukorral, majd adunk hozzá kb 2 szedőkanálnyi vaníliás tejet és csomómentesre keverjük.
- Ezt a keveréket lassan a vaníliás tejhez csurgatjuk, miközben keverjük.
- Bekapcsoljuk a tűzhelyt megint, és alacsony hőfokon főzzük a krémet, közben kevergetjük, vigyázva arra, hogy ne forrjon fel.
- Amikor a tej besűrűsödik, lehúzzuk a tűzhelyről, hűlni hagyjuk. A vaníliarudat eldobjuk. A mártást hűtőszekrényben lehűtjük.
- A vizet egy széles lábasban felmelegítjük.
- A tojásfehérjéket kevés porcukorral és a sóval kemény habbá verjük.
- Amikor a víz forráspontig felmelegedett, a tűzhelyt takarékra állítjuk. A víz felszínére kanállal galuskákat szaggatunk. Figyelem: a galuskák dupla nagyságra dagadnak, így hagyjunk elég helyet nekik! 1 perc után megfordítjuk őket, és a másik oldalon is egy percig főzzük. Szűrőkanállal átszedjük egy szűrőbe, lecsepegtetjük, majd lefedjük őket, amíg a többi galuskát kifőzzük.
- A kihűlt vaníliamártást egy nagy tálba vagy individuális, mély tányérokba öntjük. Személyenként 2-3 galuskát adagolunk a tej tetejére.
Tippek
- A vaníliarúd helyettesíthető 1 evőkanál vaníliaesszenciával vagy 1 tk vanílipasztával.
- Ha 1-2 csepp (enyhe) ecetet vagy citromlevet adunk a tojásfehérjéhez, a galuska szép fényes lesz.
- Ha a mártás összefutna, ne aggódjunk, megmenthető. Lásd vaníliamártás tippek>>
- Tálalás előtt megszórhatjuk a galuskákat pörkölt mandulapehellyel, rumos mazsolával, vagy leönthetjük csokoládé vagy karamell szósszal is (az utóbbi a klasszikus francia tálalás).
- A galuskákat a melegedő tej tetején is kifőzhetjük, de mielőtt mártást készítünk a tejből, szűrjük le, mert a galuskákból darabok szakadnak a tejbe.
- A vaníliás tejet gazdagíthatjuk tejszínnel is, ha 1-2 dl habtejszínt adunk a tejhez – így a mártás krémesebb lesz. De sűrűbbé varázsolhatjuk 1 kanál étkezési keményítővel vagy liszttel is (bár az eredeti verzió nem tartalmaz lisztet!).
- Sokan nem kedvelik a galuska habos állagát. A hab viszont ropogós is lehet, ha sütőben sütjük ki. A felvert habot töltsük át egy tálba, és 140 fokon 20 percig süssük át, majd kanállal szaggassunk galuskákat a sült habból.
- Nyáriassá varázsolhatjuk a madártejet reszelt citromhéj hozzáadásával (a kihűlt mártáshoz), télen pedig reszelt narancshéjjal tehetjük szezonálissá!
- Maradék vanília fagylaltból könnyen készíthetünk madártejet. Csupán hagyjuk a fagyit teljesen kiengedni, majd vízben főzzünk ki habgaluskákat a fenti leírás szerint!
- A madártej tökéletes családi desszert, remekül zár családi ebédeket, vacsorákat. Vagy ideális nosztalgikus napokra.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu