A lágy gyümölcshabokat zselatin hozzáadásával kocsonyás állagra varázsolhatjuk, így hűtés alatt nem esik össze, megtartja a formáját. Példa erre a következő zselés szederhab, amely nagyon egyszerűen összedobható, ugyanakkor remekül zár egy késő nyári, őszi ebédet, vacsorát.
Hozzávalók
- 2 db zselatin lap
- 1 ek almalé
- 25 dkg szeder
- 5 dkg cukor
- 1.5 tk citromlé
- 1.5 dl habtejszín
Elkészítés
- A zselatin lapokat egy lapos edényben hideg vízzel leöntjük, állni hagyjuk.
- A gyümölcsöt megmossuk, lecsurgatjuk, néhány szemet félreteszünk. A többit az almalével 5 percen át puhára főzzük. Hozzáadjuk a citromlevet, cukrot, további 2-3 percig sűrű péppé főzzük. A lábast lehúzzuk a tűzhelyről. Botturmixszal pürézzük.
- A zselatinlapokból a vizet kicsavarjuk, majd a forró pürébe csúsztatjuk, elkeverjük. Amikor kihűlt, a hűtőszekrénybe tesszük kb 45 percre. Amikor a püré kocsonyás, de még nem dermedt meg, elkészítjük a habot: a habtejszínt felverjük addig, amíg a formáját megtartatja, de nem kemény.
- Ennek kb a harmadát a zseléhez adjuk, elkeverjük, majd a maradék tejszínhabot is hozzáforgatjuk.
- A keletkezett masszát üvegpohárkákba töltjük, a hűtőszekrényben kb 1-2 órán át pihentgetjük.
- Tálalás előtt 1-2 db szederrel és néhány darab citromhéj csíkkal díszítjük.
Tippek
- Ugyanezt a receptet elkészíthetjük egyéb, szezonális bogyós gyümölcsökkel – ideális a málna, meggy, kékáfonya, ribizli, eper.
- Diétázók cukor helyett alkalmazzanak agavé szirupot vagy mézet!
- A zselés szederhab remekül zár egy nyár végi grillezést, hétvégi családi ebédet – de kis pálinkás pohárkákba töltve ideális parti desszert is lehet italozás mellé.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu