A tiramisu golyók receptje valójában a tiramisu, praliné és jégkrém kombinációja. Előnye, hogy pici, így ha csupán egy-két darabot fogyasztunk egyszerre, gy nem visszük túlzásba a kalóriákat!
Hozzávalók
- 3 ek erős kávé, hidegen
- 3 ek Marsala
- 8 db babapiskóta
- 1dl (sűrű) habtejszín
- 5 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- 25 dkg Mascarapone
- 30 dkg étcsokoládé (70%-os) vagy kakaópor
Elkészítés
- Egy lapos tálban elverjük a bort a kávéval. A piskótákat beletesszük – kb 3 percig áztatjuk, majd egy villával alaposan összetörjük.
- Egy keverőtálban a tejszínt 1 ek cukorral kemény habbá verjük.
- Világos krémmé turmixoljuk a maradék cukrot a tojássárgájával, majd belekanalazzuk a mascrapone-t (közben turmixoljuk tovább). A robotgépet lejjebb kapcsoljuk, és óvatosan hozzákeverjük a tejszínhabot. Kikapcsoljuk a gépet, belekeverjük a pépes piskótát.
- Egy lapos tepsibe töltjük a masszát, spatulával egyenletesen elosztjuk. 2 órán keresztül fagyasztjuk. Amikor kissé kemény, egy dinnyevájóval kis gömböket szaggatunk belőle. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a golyókat, keménnyé fagyasztjuk a mélyhűtőben (kb 1 óra).
- A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, hűlni hagyjuk. Egy villával a golyókat a langyos csokoládéba mártjuk úgy, hogy teljesen befedje a felületét. 20 percre visszatesszük a csokis golyókat a fagyasztóba.
- Kakaós Verzió: kakaóporral leszórjuk a golyókat, majd pihentetjük. (A képen ez a verzió látható).
- Fogyasztás előtt 10 percig szobahőmérsékleten tartjuk.
Tippek
- Tálaljuk kávé mellé egy családi vagy vendégváró menü végén.
- A marsala bor helyettesíthető egyéb desszert borral, de akár rummal vagy likőrrel is (pl. kávé, mandula, narancs).
- Gazdagíthatjuk reszelt citrom- vagy narancshéjjal, darált mogyoróval, mandulával stb.
- A tiramisu golyókat tároljuk fagyasztóban vagy a hűtőszekrény leghidegebb polcán. A fenti adagból kb 32 golyó készíthető. Ideális ajándék is lehet.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu