Ez a klasszikus magyar sütemény, a Rákóczi túrós, három rétegből áll: egy vékony omlós tészta, amire egy túrós töltelék majd tojáshab kerül. A hagyományos sütemény tetején a hab rácsos alakzatot képez, amik közé baracklekvár kerül. A modern változatok a túró és a tésztalap közé töltik a lekvárt vagy egy vastag, egyenletes réteg hab tetejére csurgatják.
Hozzávalók:
Az alaplaphoz:
- 300 g liszt
- 150 g vaj
- 100 g porcukor
- 2 tojássárgája
- 3 evőkanál tejföl
- 1 csipet szódabikarbóna vagy só
A töltelékhez:
- 500 g túró
- 100 g cukor
- 30 g búzadara (elhagyható)
- 2 tojássárgája
- 100 ml tejföl
- 1 marék mazsola (elhagyható)
- 1 citrom héja (elhagyható)
A habhoz:
- 4 tojásfehérje
- 150 g porcukor
Egyéb:
- Jó minőségű sárgabaracklekvár
Elkészítés
- Az alaplap elkészítéséhez az összes hozzávalót egy tálban jól összekeverjük, majd simára gyúrjuk. Lehetőleg 30 percig a hűtőben pihentetjük.
- Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A túrót, cukrot, tojássárgáját, búzadarát, citromhéjat és a mazsolát (opcionális) összekeverjük.
- A tésztát tepsi méretűre (kb. 5 mm vastagságúra) kinyújtjuk, majd 190 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
- Kivesszük a tepsit a sütőből, és a sütő hőmérsékletét lejjebb állítjuk, 170 C fokra.
- A túrós keveréket egyenletesen elterítjük a sütemény alapon. (Tehetünk közéjük egy vékony réteg barack lekvárt.) További 20 percig sütjük, amíg a túró alaposan összeáll.
- Közben a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.
- Kivesszük a tepsit a sütőből, és a habot a túrón egyenletesen elsimítjuk.
- A sütő hőmérsékletét ismételten lejjebb állítjuk, ezúttal 160 C fokra, és kb 10 percig sütjük, amíg a hab teteje szép világosbarna lesz.
- Hagyjuk kissé kihűlni, majd a hab tetejére csorgatjuk a lekvárt.
- Amikor teljesen kihűlt, négyzetekre vagy szeletekre vágjuk.
Hagyományos, rácsos verzió:
- Az ötödik lépésben: vékony lekvár réteggel leborítjuk a túrót és így sütjük tovább 20 percig
- A hetedik lépésben: a felvert kemény habot egy habzsákba töltjük, és rácsos alakzatban a túróra nyomjuk. Így sütjük tovább 10 percig.
Eredeti verzió:
- A hetedik lépésben: a felvert kemény habot egy habzsákba töltjük, és rácsos alakzatban a túróra nyomjuk. Így sütjük tovább 10 percig.
- A kilencedik lépésben: hagyjuk kissé kihűlni, majd a rácsok közötti réseket baracklekvárral megtöltjük,
Kapcsoltos receptek
Zest.hu