A káposztás tészta Olaszországban is nagyon népszerű, különösen fekete káposztával készítve. A következő verzió szalonnával kiegészítve egy kiadós főétel lehet rohanós napokra, ugyanis tuti egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók
- 30 dkg száraz tészta
- 15 dkg fekete káposzta (cavolo nero)- lásd tippek
- 15 dkg pancetta (vagy szalonna kockák)
- 1 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db vörös chili
- 2 szelet szardella (olajban eltett)
- 4 ek fenyőmag
- reszelt Parmesan sajt
Elkészítés
- A tésztát a csomagoláson található használati utasítás alapján megfőzzük, lecsepegetjük, majd fedő alatt melegen tartjuk.
- Közben a fokhagymát, chilit felaprítjuk, a káposztát megmossuk és vékony csíkokra felszeleteljük.
- Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk, ebben a szalonnát megbarnítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, chilit, fenyőmagot és szardellát. Kb egy percig kevergetjük.
- Amikor a chili megpuhult, a fokhagyma és fenyőmag pirulni kezd, hozzáadjuk a káposzta szeleteket. Kevés vízzel felöntjük, majd fedő alatt kb 3 percig pároljuk.
- Elkeverjük a tésztával, megborsozzuk.
- Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Tippek
- Fekete káposzta olasz delikben kapható, ha nincs, helyettesíthetjük kelkáposztával vagy fodros káposztával.
- A pancetta is lehet bacon szalonna, amit szeleteljünk fel csíkokra vagy kis kockákra.
- Ha nem kedveljük a csípős ételeket, a chili erejét vágjuk ki – így csupán kellemesen pikáns lesz az étel, amely gyerekek számára is tálalható.
- Allergiák: alkalmazhatunk glutén-mentes tésztát, a sajt el is hagyható.
- A káposztás tészta szalonnával negyed óra alatt elkészíthető, így ideális gyors vacsora lehet hétköznapokon vagy laza brunch hétvégeken!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu