A boltokban kapható kekszek többsége tele van cukorral, zsiradékkal, ízesítőszerekkel stb Ez a gyömbéres zabplyhes keksz jóval egészségesebb és nagyon egyszerűen elkésízthető, akár kezdők vagy gyerekek is kipróbálhatják. A tejmentes verzió vegán étrendbe is passzol.
Hozzávalók
- 100 g kockára vágott vaj vagy margarin
- 50 g puha muscovado cukor
- 2 evőkanál Golden szirup
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- ¾ tk őrölt gyömbér
- 150 g liszt
- 150 g hengerelt zabpehely
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
- Egy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- A vajat megolvasztjuk, hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzákeverjük a cukrot.
- Belekeverjük a szirupot, szódabikarbónát, őrölt gyömbért és egy csipet sót.
- Hozzákeverjük a lisztet és a zabpelyhet, és addig keverjük, amíg egy gyúrható tésztát kapunk.
- A tésztát 15 db ping-pong alakú golyóra osztjuk, majd a tenyereink között korongokká lapítjuk.
- Ezeket a tepsibe tesszük, majd 12-15 percig világosbarnára sütjük.
- Hagyjuk a kekszeket teljesen kihűlni. Néhány napig tárolhatók egy légmentes dobozban.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu