A közkedvelt cézár saláta hátránya, hogy nagyon magas a kalóriatartalma. Azonban kevés módosítással felére, sőt, akár harmadára is csökkenthetjük a kalóriákat! A diétás cézár saláta remek példa erre, ráadásul nagyon finom is..
Hozzávalók
- 1 fej római saláta
- 2 szelet egészséges kenyér (lásd tippek)
- 6 szelet friss szardella (olajban vagy ecetben marinált)
- 1 gerezd fokhagyma
Öntethez:
- 2 szelet szardella
- 3 ek görög (vagy krémes) joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk Dijoni mustár (opcionális)
- Citrom
- 2 dkg reszelt Parmesan sajt
- Só, bors
Elkészítés
- A salátaleveleket átmossuk és egy salátacentrifugában megszárítjuk.
- Kézzel a nagyobb leveleket kettétörjük.
- A kenyérszeletekből pirítóst készítünk, fokhagymával bedörzsöljük, kis kockákra felvágjuk.
- Öntet: A fokhagymát egy mozsárba reszeljük, pasztává törjük a szardellával és mustárral. Hozzáadjuk kanalanként a joghurtot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, citromlét csavarunk bele.
- A salátaleveleket egy keverőtálba tesszük, megszórjuk a pirított kenyérkockákkal, szardella szeletekkel, leöntjük az ötlettel, majd megszórjuk (kevés!) Parmesannal.
Tippek
- Tálalás előtt a salátát elkeverjük.
- A fenti recept egy alaprecept – gazdagíthatjuk sovány, grillezett csirkemellel vagy hallal, de akár bacon (zsírmentes) szalonnával vagy garnéla rákkal is.
- A majonéz kedvelői tehetnek az öntetbe 1-2 kanál lite majonézt.
- A kenyér legyen teljeskiőrlésű rozs vagy tönköly kenyér, magvakkal dúsítva.
- Friss marinált szardella helyett alkalmazható konzerv is, de inkább az üvegben tárolt.
- A diétás cézár saláta ideális nyári estékre, grillezés kísérőjeként.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu