Reggelire éveken keresztül zabkását ettem, de nagyon meguntam. Anyukám szerint nagyon egészséges, ezért sok zabpehely alapú aprósüteményt, müzli szeletet, süteményt és palacsintát készítünk helyette. Szeretek banán és zabpehely szeleteket készíteni, amik nagyon egyszerűek, de a sütőben kell sütni. Ezért arra gondoltam, miért nem sütjük ki puffancsként az amerikai palacsinta vagy kelta pogácsákhoz (drop scones) hasonlóan?
Ez a banános zabpehely puffancs nagyon finom lett, és nagyon egyszerű elkészíteni – elég összekeverni egy banánt némi zabpehellyel és tojással, és ennyi. Ezek a puffancsok tej-, liszt-, glutén- és cukormentesek is! Tehát valójában nagyon egészségesek! Ízlés szerint a tésztához adhatunk még apróra vágott diót és/vagy szárított gyümölcsöt is. Tálalhatjuk juharsziruppal, mézzel, lekvárral vagy gyümölcsös kompóttal – én fahéjjal meghintve és szeletelt banánnal vagy mangóval szeretem legjobban.
Hozzávalók:
- 1 érett banán
- Körülbelül fél csésze zabpehely (gluténmentes)
- ½ teáskanál fahéjpor (elhagyható)
- ½ teáskanál sütőpor
- 1 db tojás
Elkészítés:
- A banánt villával pépesítjük egy közepes méretű tálban.
- Egy másik, kisebb tálban felverjük a tojást. Hozzáadjuk a fahéjat és a sütőport.
- A tojást a banánhoz adjuk. Adunk hozzá annyi zabpelyhet, hogy egy sűrű tésztát kapjunk – a normál palacsintatésztánál legyen sűrűbb!.
- Egy palacsintasütőben kevés olajat felhevítünk. Amikor forró, lejjebb állítjuk a hőfokot, és egy kanállal halmokat pakolunk bele a tésztából, majd a kanállal lapos, kör alakokat formálunk. 3 vagy 4 puffancs fér a serpenyőbe.
- Amikor a puffancsok felülete már nem nedves, megfordítjuk őket, és kb még egy percig sütjük.
- Egy tányérra kiszedjük őket, majd újabb adagot sütünk. Kb. 8 puffancsot kapunk a masszából.
- Langyosan fogyasztjuk.
Kapcsolatos receptek