Ünnepi vagy vendégváró menükben általában a főételre koncentrálunk, pedig fontos az, hogy miképp nyitunk meg egy gasztronómiai összejövetelt. Nos, a következő recept megkönnyíti a helyzetet – a chilis avokadó és garnéla saláta nem csupán mutatós és tuti finom, de egyszerűen és gyorsan elkészíthető – az előkészületeket el lehet végezni a vendégek érkezése előtt.
Hozzávalók
- 30 dkg garnélarák (nyers)
- 1 piros chili
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 citrom
- 15 dkg zöldsaláta
- 2 db avokadó
- 2 ek olívaolaj
- 12 szelet pancetta
Előkészületek
- A chilit magtalanítjuk, majd felaprítjuk.
- A fokhagymákat felaprítjuk.
- A citrom héját lereszeljük, majd kicsavarjuk a levét.
- Egy keverőtálban a fenti előkészített alapanyagokat összekeverjük a garnélákkal, sózzuk, borsozzuk. 30 percig a hűtőszekrényben pácoljuk.
Elkészítés
- A pancettát grill alatt ropogósra sütjük, majd apró darabokra törjük.
- Tálalás előtt a zöldsalátát 6 tányéron elrendezzük. Az avokádókat meghámozzuk, szeletekre vágjuk, kevés citromlét rácsavarunk (hogy ne barnuljon meg), majd a saláta leveleken egyenlő arányban elrendezzük.
- Az olajat felmelegítjük egy serpenyőben, közben a rákokat leszűrjük, a pácot félretesszük. Forró olajban mindkét oldalon 2-3 percig átsütjük a garnélákat. Akkor jó, amikor rosé lesz a színe – de vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl, mert rágós lesz.
- A rákokat a salátára szórjuk, a pácot a maradék olajban 3 percig mártássá redukáljuk, majd ezzel lelocsoljuk a salátát.
- Pancetta darabokkal megszórjuk. Tálaljuk.
Tippek
- Pancetta helyett alkalmazhatunk egyéb vékony szalonnát is.
- Tálaljunk mellé friss zsemlét vagy sós pogácsát.
- A zöldsaláta lehet akármilyen saláta levél – különösen finom rukkola, bébi spenót és zsázsa levelek párosítása.
- A chilis avokádó és garnéla saláta kissé csípős, így gyerekek legyenek óvatosak vele. Tálaljuk egy vendégváró vagy ünnepi menü keretében.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu