A karácsonyi narancs nem csupán mutatós és illatos dísz, de hagyomány szerint elűzi a betegségeket az ünnepek alatt. Az angolok a 16.század óta alkalmazzák asztali díszként. Elkészítése nagyon egyszerű.
Kellékek
- Narancsok
- Szegfűszegek
- Filctoll
- Linó-vágó (kacorkés)
Elkészítés
- Verzió 1: A narancsokra filctollal mintákat rajzolunk. A minták mentén szegfűszegeket szúrunk a húsba a héjon keresztül – ez lehet egy vagy dupla soros, a mintától függően.
- Verzió 2: A narancsokra mintákat rajzolunk. A vonal mentén kacorkéssel a héjat kifaragjuk (csupán az alsó fehér héjig).
- Verzió 3: a narancs felületét 8 részre osztjuk. Mintha gerezdekre vágnánk, egy éles késsel 4 csíkot vágunk a narancsokba – egészen a húsig. A rések között tollal csíkokat húzunk, és ezeket szegfűszeggel átnyomjuk.
Tippek
- A harmadik verzió a legillatosabb – ha azt szeretnénk, hogy sokáig eltartson, szárítsuk ki a díszített narancsokat a sütőben (nagyon alacsony hőmérsékleten) egy éjszakán át vagy 1-2 napra tegyük a radiátorra.
- A minták lehetnek karácsonyi motívumok (csillag, angyalka, harang stb) vagy spirál, gyémánt alakok. Karácsonyi sablonok>>
- A díszeket elkészíthetjük citrom és zöldcitrommal is, a három citrus gyümölcs kombinációja különösen jól mutat.
- A karácsonyi narancs díszeket tegyük át egy ünnepi dísztálba – kombináljuk fahéj rudacskákkal, tobozokkal, fenyőággal, borostyán vagy magyal levelekkel. Az ünnepi illatkombináció fenséges lesz!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu