A következő ázsiai garnéla babbal egy igazi fúziós étel – alapvetően egy klasszikus japán ínyencség, amit balzsamecet varázsol különlegessé. Roppant gyors és egyszerű az elkészítése..
Hozzávalók
- 2 ek balzsamecet
- 2 ek rizsecet
- Fél ek nádcukor
- Fél ek szójaszósz
- 2 ek olaj (repce)
- 6 db tigris garnéla (nyers)
- 1 ek aprított fokhagyma
- Fél ek aprított gyömbér
- 1 db salotta hagyma
- 10 dkg fejtett edamame vagy szója bab
- 2 db koktél paradicsom
- 2 kis kocka vaj vagy margarin
- só, bors
Elkészítés
- A garnélákat a farokig megpucoljuk, majd a hátuk mentén késsel bemetsszük.
- A salotta hagymát megpucoljuk, majd nagyon vékonyan felszeleteljük.
- A paradicsomokat kis darabokra felaprítjuk.
- A két ecetet a cukorral elkeverjük.
- Egy nehéz aljú serpenyőt felforrósítunk. Beleöntjük az olaj felét, amikor füstölni kezd, óvatosan beletesszük a garnélákat, kb 1 percig sütjük. Amint rózsaszínné válnak, kivesszük őket egy tányérra, lefedve pihentetjük.
- A serpenyőbe öntjük a maradék olajat, amikor forró, hozzáadjuk az aprított gyömbért, fokhagymát és a hagymát. Kb 2 percig puhára sütjük, majd felöntjük a szójás-ecetes öntettel. 2-3 percig kevergetjük.
- Amikor a mártás kb felére redukálódott, hozzáadjuk a paradicsom darabokat és a babot. Visszatesszük a garnélákat, és 2-3 percig sütjük, miközben kevergetjük.
- A végén belekeverjük a vajat, sózzuk, borsozzuk.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk párolt rizzsel vagy főtt tésztával (pl rizstészta, soba tészta stb).
- A csípős ízek kedvelői kiegészíthetik a receptet 1 db chili paprikával – ezt is aprítsuk fel, és a gyömbérrel, fokhagymával együtt pirítsuk meg.
- Fontos, hogy a garnéla nyers legyen – a már rózsaszín, azaz előfőzött garnéla nem alkalmas ehhez a recepthez. Fagyasztva lehet kapni konyhakészre tisztított, vagy félig (azaz a farokig) tisztított garnélát. Ez tökéletes a recepthez,de hagyjuk alaposan felolvadni!
- Az óriás garnéla, vagy tigris garnéla kb 10cm – sajnos sok helyen kisebb fajtákat is ezzel a névvel árulják, amikből jóval többre (dupla adagra!) lesz szükség a recepthez (ami két főre szól).
- A bab is lehet fagyasztott, ezt nem is kell kiengedni használat előtt.
- A rizsecet és a szójaszósz lehetőleg japán legyen, és természetes módon erjesztett.
- Az ázsiai garnéla babbal egy fantasztikusan egyszerű, de nagyszerű recept.
Kapcsolatos cikkek
- Garnéla receptek
- Japán receptek
Zest.hu