Sokak kedvence a sajtos vagy káposztás tészta. A következő olasz verzió ezek kombinációja, amit a kéksajt tesz különlegessé. A kéksajtos káposztás tészta elkészítése szuper gyors és egyszerű, kezdők számára sem lehet nagy kihívás.
Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 póréhagyma
- 10 dkg fekete vagy fodros káposzta
- 20 dkg tészta
- 1 dl görög vagy krémes joghurt
- 5 dkg olasz kéksajt (gorgonzola, dolcelatte)
Elkészítés
- A fokhagymát és póréhagymát vékonyan felszeleteljük, a káposztát csíkokra vágjuk.
- A tésztát a csomagolás utasítása alapján forró vízben megfőzzük, lecsepegtetjük.
- Közben a póréhagymát és fokhagymát az olajban megpuhítjuk, a káposztát forró vízben blansírozzuk.
- A káposztát a póréhagymával elkeverjük. Kb 2 percig sütjük, amjd lehúzzuk a tűzhelyről.
- A lecsepegtetett tésztát, majd a joghurtot belekeverjük, a sajtot rámorzsáljuk. Borsozzuk, majd egyből tálaljuk.
Tippek
- A fekete káposzta (cavolo nero) egy olasz káposztaféle, Culinárisban vagy olasz delikben kapható – fodros kel sem szerezhető be könnyen. Ha egyik káposztaféle sem kapható, kelkáposztával is elkészíthetjük az ételt, de elsősorban a sötétzöld leveleket alkalmazzuk!
- A tészta legyen kissé harapós – al dente – azaz ne főzzük szét!
- A kéksajtos káposztás tészta ideális gyors ebéd vagy vacsora – csupán 10-15 perc az elkészítése. Ráadásul aránylag egészséges is, hiszen a káposzta és a görög joghurt a szuperételek közé tartoznak, a kéksajtot ez kárpótolja. Még egészségesebb lehet, ha teljeskiőrlésű vagy barnarizs tésztát alkalmazunk – az utóbbi glutén-mentes étrend keretében is fogyasztható.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu