A pak choi (vagy bok choy), magyarul kínai káposzta, a kínai konyha egyik alapzöldsége. Általában bambuszkosárban párolják vagy wokban gyorsan megpirítják – amit önálló fogásként, egyéb zöldségekkel kombinálva vagy húsos-halas ételekkel összekeverve tálalnak. A következő kínai párolt káposzta recept egy hagyományos változat, amit roppant gyorsan el lehet készíteni, és remekül passzol egy egyszerű kínai menübe..
Hozzávalók
- 75 dkg pak choi
- 2 tk aprított gyömbér
- 1 fokhagyma (aprítva)
- 2 tk szezámolaj
- 1 ek szójaszósz (világos)
Elkészítés
-
A káposztát vágjuk félbe – vagy 4 egyenlő nagyságú csíkra (ha nagy).
-
A wokban forraljunk fel vizet (kb 5cm) , közben egy hőálló tányért helyezzünk a bambuszkosárba.
-
Keverjük el a káposzta szeleteket a gyömbérrel, olajjal, szójaszósszal és fokhagymával, majd tegyük át óvatosan a bambuszkosárba helyezett tányérra.
-
Amikor a víz felforrt, helyezzük a bambuszgőzölőt a wokba, tegyük rá a tetejét, és pároljuk 3-5 percig (akkor jó, amikor a levelek kissé megfonnyadnak).
-
Tálaljuk közvetlenül a bambuszkosárból.
Tippek
-
Tálaljuk köretként egyéb kínai ételekhez.
-
A párolt pak choi-t hozzáadhatjuk egyéb húsos ételekhez, lásd kínai receptek.
-
Pikánssá tehetjük 1tk aprított chili hozzáadásával
-
Ha nincs bambusz gőzölőnk, más pl fém gőzölőt is alkalmazhatunk.
-
Ha nincs gőzölőnk, a pak choit gyorsan megpiríthatjuk egy wokban – 1 ek mogyoróolajban pirítsuk meg néhány másodpercig a fokhagymát és a gyömbért, adjuk hozzá a szezámolajat, szójaszószt majd a káposztát – 2-3 percig kevergessük.
-
Némely kínai recept alapján a párolás vagy stir-fry után a pak choi-t le is lehet önteni 2 ek osztrigaszósszal.
-
A kínai párolt pak choi nem csupán egy nagyon finom és egyszerűen elkészíthető étel, de kimondottan egészséges is (bár ha lehet, redukált sótartalmú szójaszószt használjunk) – akár egy méregtelenítő program keretében is fogyaszthatjuk!
Zest.hu