Sokan kedvelik a kínai ízeket, és gondolják úgy, hogy a kínai ételek elkészítése profi gyakorlatot vagy bizarr alapanyagokat igényel. Pedig a legtöbb kínai ételt könnyen és gyorsan megvalósíthatjuk otthon is, amely sokkal olcsóbb és egészségesebb, mint a kínai gyorsbüfékben vagy szupermarketekben vásárolható kész-félkész termékek. A következő egyszerű kínai receptek elkészítése abszolút nem ördöngős.
Mielőtt sütni-főzni kezdenénk, szükségünk lesz némi alapismeretre – a kínai ételek bejegyzésben tippeket lehet találni a legfontosabb alapanyagok beszerzéséhez és esetleges helyettesítéséhez, a wok és egyéb szükséges konyhai eszközök használatához, az ételek előkészítéséhez és fogyasztásához. Továbbá a kínai teázás hagyományaiba és szokásaiba is betekintünk, és tippeket adunk ahhoz, hogy miképp dekoráljunk egy vendégváró asztalt (lásd kínai dekoráció).
Fontos azt is megjegyezni, hogy a köztudattal ellentétben, a modern kínai ételek nem a legegészségesebbek. Kínában a legmagasabb a cukorbetegek száma, 23%-uk betegesen túlsúlyos, és minden negyedik kínainak magas a vérnyomása. A hagyományos kínai ételek elsősorban zöldségalapúak, hiszen mind a cukor, mind a hús évszázadokon keresztül luxuscikknek számított. Azonban a gazdasági fejlődés során egyre több zsírt és cukrot fogyasztanak a kínai emberek. Megfigyelhető például, hogy szinte minden modern kínai receptben van cukor, a húsok közül pedig a sertés hús egyre népszerűbb, amelynek ráadásul minden részét felhasználják. (Tipp: a receptekből nyugodtan kihagyhatjuk a cukrot, zsíros hús helyett padig alkalmazzunk zsírszegény változatot!).
Alapanyagok – helyettesítők
A legfontosabb kínai alapanyagokat – szójaszósz, szezámolaj, gyömbér, babcsira, tofu – érdemes előre beszerezni. Sok alapanyagot tudunk helyettesíteni. Pl földimogyoró olaj helyett jó a napraforgó olaj is, rizsbor helyett a sherry, wonton helyett a rétestészta, kínai zöldségek helyett az európai zöldségek. Kínai alapanyagok>>
A Kínai konyha jelentős hatással van a Thai gasztronómiára is, így sok étel, alapanyag hasonló. Thai receptek>>
Ételek előkészítése
A húsokat és halakat vagy egészben készítjük el, vagy sütés-főzés előtt vékony csíkokra vágjuk. A zöldségeket egyenesen, vagy átlósan aprítjuk, majd még kisebb darabokra, hogy rövid sütés (stir-fry), főzés és párolás során a nyersanyagok megtartsák a jellegzetes színüket, állagukat és ízüket. Az ételek mellé általában párolt rizst tálalunk, de népszerű a sült rizs is vagy a tészta is. Többet az ázsia rizs főzéséről – további tippek kínai ételek előkészítéséhez>>
Tálalás
A kínai étkészlet eltér az Európaitól – a kínaiak nem étkeznek lapos tányérból, hanem kis, mély csészékből. Ebből eszik a rizst, levest és a többi fogást is – általában 3 különböző csészéből, néha ugyanabból. A fogásokat tálakban tálalják az asztal közepére, amelyből mindenki szed önmagának (de csakis egy ételből egyszerre). A rizst általában külön csészébe szedik, majd falatonként keverik az ételhez. A levest többnyire italként fogyasszák, vagy fogások között frissítőként, vagy az étkezés végén. A legtöbb ételt pálcikákkal, a levest lapos porcelán kanalakkal fogyasztják. Kínai étkészletet olcsón és könnyen lehet vásárolni kínai élelmiszerboltokban. A kínai ételek ideális parti falatok lehetnek – lásd kínai parti menü.
A kínai konyha és étkezés alapszabályai után íme néhány fantasztikus, de egyszerű kínai étel receptje – ezeket nyugodtan lehet variálni, fejleszteni. Sikeres főzést és jó étvágyat kívánunk mindenkinek!
Kínai receptek
Az alábbi kínai recept listát folyamatosan bővítjük. Minden receptet kipróbáltunk!
Falatok teázáshoz, bulikra, (pl kínai újévre) stb
-
- Szezámmagos toast rákkal
- Mungóbab lepény
- Szerencsés batyuk
- Kínai garnéla falatok
- Kínai rákgolyók
- Fűszeres kesudió
- Kínai sült banán
- Szerencsés habcsók
- Chiliszósz
- Mangós kókuszkrém
- Szezámmagos tofu
- Ázsiai csirke saláta
- Kínai tofu tekercs
- Ropogós káposzta
- Kínai újévi mandulás puszedli
- Kókuszos-zöldcitromos palacsinta
- Kínai zöldséges tojáslepény
Levesek
- Kínai alaplevesek
- Pikáns garnéla leves
- Csípős, savanyú garnéla leves
- Ázsiai leves tenger gyümölcseivel
- Kínai kukoricaleves
Saláták
- Kínai csirke saláta
- Kínai kacsa saláta
- Mézes-szójás kacsasaláta
- Kínai csirke és vöröskáposzta saláta
- Kínai coleslaw saláta
- Kínai zöldség saláta
- Csirke saláta kínai módon
- Rizssaláta hóborsóval és tofuval
Zöldséges ételek – köretek
- Tojásos sült rizs tofuval
- Kínai sült rizs rákkal
- Gyömbéres batátapüré
- Párolt kínai káposzta
- Feketebabos bébi kukorica
- Zöldbab saláta szezámszósszal
- Kínai szalonnás káposzta
- Szezámmagos fodros kel
- Kínai gombás brokkoli
- Párolt brokkoli ázsiai módon
- Kínai párolt lilakáposzta
- Kínai zöldséges tofu
- Édes-savanyú tofu
- Shiitake és zöldbab wok
- Gyömbéres spenót wok
- Sült babcsíra zöldbabbal
- Mustárfű wokban
- Káposztás tofu wok
- Babcsíra, póréhagyma és tofu wokban
- Paprikával és dióval töltött gomba
Hal, tenger gyümölcsei
- Lazac újhagyma szósszal
- Fésűkagyló fekete babbal
- Narancsos párolt hal
- Párolt garnéla cukorborsóval
- Édes-savanyú garnéla
- Aranydurbincs kínai módon
- Sült tengeri keszeg kínai módra
- Ázsiai garnéla lencsével
- Kagyló és mángold wok
- Garnéla, cukkini és paprika wok
- Kínai párolt hal fűszeres olajjal
- Chilis-gyömbéres tengeri sügér
- Zöldséges tengeri sügér wok
- Tojásos rizs tőkehallal
Húsos ételek
- Mézes-gyömbéres csirkecomb
- Narancsos csirkecomb
- Kínai citromos csirke csíkok
- Mézes sertéshús szeletek
- Kínai omlett
- Bazsalikomos csirke csíkok
- Narancsos hátszín csíkok
- Ananászos sertés csíkok
- Szilvás kacsa
- Pekingi kacsa
- Lassan sült kacsa
- Kínai sült oldalas
- Édes-savanyú sertés
- Kínai mézes csirkemell
- Édes-savanyú pulykamell
- Kínai narancsos csirkecomb
- Kacsamell kínai módra
- Kínai ragacsos csirkeszárnyak
- Szűzérmék kínai módon
- Kínai ragacsos sertésoldalas
- Narancsos-mézes kacsacomb
- Sült csirkecomb cseresznyével
- Kínai pulykamell wok
- Gránátalmás csirkeszárny
- Wokban sült Vietnami szűzérmék
- Kínai fűszerekben sült csirkecomb
- Kínai hoisin szószban grillezett oldalas
- Pikáns pulyka wok
- Kínai grillezett csirkecomb
- Lassan sült narancsos-mézes kacsa
- Kínai ragacsos szűzérmék
- Ragacsos csirkeszárnyak
- Hoisin húsgolyók tésztával
- Kínai sült csirke
- Hoisin mázas sült csirke szilvával
- Kínaias sült csirke
- Gyömbéres marhahús wok paradicsommal
- Mézes-fokhagymás szűzérmék
- Kínai szűzpecsenye wok ananásszal
- Hoisin sertéscsíkok zöldségekkel wokban
- Édes-savanyú szűzpecsenye
- Sertésszelet gyömbéres szilvamártással
- Szűzpecsenye kínai szilvamártással