Ez az almás zeller-paszternák krémleves karamellizált hagymával tálalva egy különleges, könnyed, mégis laktató leves, amely hidegen is tálalható. Továbbá vegán, gluténmentes és egészséges is. Friss zsemlével vagy lapos kenyérrel tálaljuk.
Hozzávalók
- 2 paszternák
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes zellergumó
- 1 zöld alma
- 1 babérlevél
- 1 L zöldség alapleves
- Fahéj (opcionális)
- Tálaláshoz tökmag vagy napraforgómag
A karamellizált hagymához:
- 1 vöröshagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál almaecet
- 2 evőkanál méz vagy juharszirup
- 1 csipet fahéj
- Tálaláshoz: tök- vagy napraforgómag
Elkészítés
- A zellergumót, paszternákot és az almát meghámozzuk majd felkockázzuk.
- A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
- Egy lábasban felforrósítjuk az olajat, majd a hagymát 5 percig puhára pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd egy percig kevergetjük.
- Hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, a babérlevelet és az alaplevest, majd felforraljuk, és lejjebb állítjuk a hőfokot.
- Lefedve, alacsony hőfokon 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk az almát és a fahéjat. További 5 percig főzzük, amíg az alma megpuhul.
- Közben a hagymát vékony karikákra vágjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és alacsony hőfokon kb 8 percig a hagymát puhára pároljuk.
- Hozzáadjuk az ecetet, fahéjat és a mézet vagy juharszirupot, majd pár percig karamellizáljuk.
- Amikor kész a leves, eltávolítjuk a babérlevelet, majd botmixerrel krémessé pürézzük.
- A levest a karamellizált hagymával és néhány szem tökmaggal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu