A Valentin napot sokan étteremben ünneplik, pedig a nyüzsgő vendéglők helyett romantikusabb lehet az, ha meglepjük párunkat egy kényeztető vacsorával vagy ebéddel. Ehhez ajánlatos egy Valentin napi menü kialakítása.
Először is, a menü ne legyen túl komplikált és macerás – válasszunk olyan recepteket, amelyek könnyen és gyorsan elkészülnek, vagy többnyire előkészíthetők.
Valentin napi alap elemek
- Pezsgő – ez legyen jó minőségű és behűtött (lásd Pezsgő tippek)! Készíthetünk pezsgő alapú koktélokat is aperitifként. Pezsgős koktélok>>
- Rágcsálnivalók – sós aprósütemények, frittata, olajbogyók, mogyorók és egyéb falatok remekül passzolnak pezsgő és pezsgős koktélok mellé. Ezeket delikben beszerezhetjük, vagy magunk is elkészíthetjük házilag.
- Decoráció– Ha nem is dekoráljuk fel az egész lakást, legalább az ebédlő-vacsora asztalt dekoráljuk néhány szál vörös rózsával (szirommal), illatos gyertyával vagy piros szalvétával. Valentin napi dekoráció>>
- Csokoládé – csokis praliné, desszert vagy aprósütemény ebéd/vacsora után.
- Vágykeltő ételek – a menü legalább egyik fogása tartalmazzon afrodiziákumot – pl gránátalma, spárga, eper, füge, tenger gyümölcsei stb. Vágykeltő ételek>>
Valentin napi menü kialakítása
Az alábbi menüsorok csupán ötletek egy Valentin napi menü kialakításhoz, olyan ételekre alapozva, amelyek fantasztikusan finomak és könnyen elkészíthetők ( ötletek ehhez lásd Valentin napi ételek). Még több recept található a Valentin napi receptek válogatásban.
Falatok Pezsgő mellé
- Kapros citromos olajbogyók
- Részeges garnéla falatok
- Indiai tintahal falatok
- Spenótos tekercs
- Tonhallal töltött cseresznye paprika
- Kéksajtos cukkini falatok
- Pestos csiga
- Tiramisu golyók
- Amaretti keksz
- Füstölt lazaccal töltött tojás
Romantikus, közösen fogyasztható ételek:
- Sült camembert
- Fehérboros feketekagyló
- Spárga mandula mártással
- Autentikus cézár saláta
- Óriás garnéla pezsgős kapros mártással
Húsos menü
- Előétel: Libamell saláta gránátalmával vagy Chilis-gyömbéres kalamári
- Főétel: őzgerinc áfonyás mártással vagy Kacsamell fügével
- Köret: Sült sárgarépa, zellerpüré fenyőmaggal
- Desszert: Aperol sajttorta vagy Narancsos trifle
Hús-mentes menü
- Előétel: Citromos lazac pástétom vagy avokádós ráksaláta
- Főétel: Lazac újhagyma szósszal vagy Ropogós cukkinis hal
- Köret: Grillezett spárga fetával, Petrezselymes zellerpüré
- Desszert: Gránátalma és amaretti trifle vagy bazsalikomos fagyi
Vegetáriánus menü (hal-mentes)
- Előétel: Citromos rizottó spárgával vagy Füge, mozzarella és cikória saláta
- Főétel: Héjában sült édes burgonya pikáns sajttal vagy vörös rizs és cékla saláta
- Köret: Spárga és cukkini saláta fetával,vagy Grillezett spárga szójás vajjal
- Desszert: Narancs likőrös palacsinta vagy narancsos füge pisztáciával
Vegan menü
- Előétel: Spárga krémleves vagy Narancsos cikória saláta
- Főétel: Japán rizssaláta vagy Sült vöröskáposzta szeletek
- Desszert: Mandarin gránátalmával vagy cseresznyés lepény
Glutén-mentes menü
- Előétel: Spenótos tekercs vagy füge, prosciutto és gorgonzola saláta
- Főétel: Steak kéksajttal és gránátalmával vagy Mézes kacsacomb
- Köretek: Sült füge cikóriával,Petrezselymes zellerpüré
- Desszert: Gránátalmás fagylalt vagy Mézes füge mandulával
Tejmentes menü
- Előétel:Pikáns kacsasaláta vagy Mexikói steak saláta
- Főétel: Hátszín zöldfűszeres paradicsommal vagy Grillezett lazac shawarma szósszal
- Köretek: Grillezett spárga, Fokhagymás sárgarépapüré
- Desszert: Narancsos füge pisztáciával vagy Mangós kókuszkrém
Kapcsolatos cikkek