Az áfonya-muffin az egyik leghíresebb amerikai sütemény, amelynek éppen ezért rengeteg verziója létezik. A következő citromos áfonya muffin egy nagyon egyszerű, friss, könnyed változat, amit 5 perc alatt összeállíthatunk, és csupán 20 perc a sütése..
Hozzávalók
- 25 dkg sütőporos liszt (lásd tippek)
- 1 tk szódabikarbóna
- 10 dkg nádcukor (puha)
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg kékáfonya
- 1 citrom reszelt héja
- 2 db tojás
- 2 dl tej (lásd tippek)
- Fél tk vanília esszencia
- Szerecsendió (opcionális)
Elkészítés
- A vajat megolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A lisztet és szódabikarbonát egy keverőtálba szitáljuk. Belereszeljük a citrom héját és esetleg szerecsendiót. Elkeverjük a cukorral.
- Egy másik tálkában a tojásokat elkeverjük a tejjel és vaníliával, majd hozzáadjuk a kihűlt vajat. Elkeverjük, majd a liszthez öntjük.
- Sima tésztává keverjük, majd hozzáadjuk a megmosott és lecsepegtetett kékáfonyát. Óvatosan elkeverjük.
- A tésztát papírkosárkákkal kibélelt muffinformába vagy szilikon formákba töltjük.
- A muffinok tetejét megszórjuk egy-egy csipetnyi nádcukorral, és esetleg szerecsendiót reszelünk a tetejükre.
- 20 percig világosbarnára sütjük, majd rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Tálaljuk tea-kávé mellé vagy angolos délutáni tea-partin, gyerekzsúrokon.
- A liszt lehetőleg teljes kiőrlésű legyen – vagy legalább fele-fele arányban.
- A tej lehet növényi tej is (ideális a mandulatej vagy zabtej), de tej helyett alkalmazhatunk 1.5 deci joghurtot vagy írót is. (Jó tudni: a híres amerikai áfonya-muffin általában íróval készül!).
- A citromos áfonya muffin puha és szaftos marad 2-3 napig, így a maradékot becsomagolhatjuk uzsonnára, piknikre, kirándulásra.
Kapcsolatos cikkek
- Muffin receptek
- Citromos receptek
- Áfonya receptek
- Egyszerű sütik
Zest.hu