A túrós tészta az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb házias étel. Gyerekek örök kedvence, és felnőttek is szívesen fogyasztják egy kiadós bableves vagy gulyásleves után. A következő recept egy aránylag egészséges változat (hiszen mellőzzük a cukrot), amit bűntudat nélkül fogyaszthatunk. Elkészítése roppant egyszerű, kezdőknek sem lesz gond..
Hozzávalók
(személyenként)
- 7.5dkg tészta
- 2-3 ek túró
- 2 ek tejföl (vagy görög, krémes joghurt)
- 1ek méz
- fél tk fahéj
- Sós változat: méz és fahéj helyett 2 szelet szalonna
Elkészítés
- Főzzük ki a tésztát sós, olajos vízben. A tészta legyen harapós, azaz al dente – ne főzzük túl.
- A túrót törjük össze és keverjük el a tejföllel vagy joghurttal, fahéjjal és mézzel. A főtt tésztát szűrjük le, majd öblítsük le forró vízzel. Tegyük át egy tányérra, majd öntsük le a túrós keverékkel.
- A sós változat esetében a szalonnát vágjuk fel kis kockákra, és pirítsuk meg egy serpenyőben (ne égjen oda!). A túrót közben keverjük el a tejföllel, majd a főtt tésztát öntsük le vele, és szórjuk meg a pirított szalonna darabokkal.
- Tálaljuk melegen!
Tippek
- Ha széles metéltből készítjük – igazi túrós csuszát kapunk ! Ha nincs széles metélt, lasagne tésztát is alkalmazhatunk, csupán főzzük ki a tésztát, majd szaggassunk leveleket belőle. Liszt-mentes lasagne tészta tökéletesen megfelel lisztérzékenyeknek.
- A szalonnás változat esetében a főtt tésztát forgassuk meg a szalonna sütésekor keletkezett zsiradékkal.
- Még egészségesebb változat az, ha méz helyett agavé szirupot használunk (legalacsonyabb a GI értéke), a tészta pedig teljeskiörlésű legyen (vagy tönkölybúza, hajdina, barnarizs tészta stb)
- Fahéj helyett kakaót is alkalmazhatunk – de ki is hagyható
- Remek baba étel kb 1 éves kortól – gyerekek is imádják.
- Szupergyors étel lehet, ha maradék tésztát hasznosíthatunk – a tésztát csupán öntsük le 1-2 percig forró vízzel.
- A túrós tésztát fogyasszuk főételként vacsorára, vagy bableves, gulyásleves és egyéb házias étel kísérőjeként! Túrós tészta zöldségekkel>>
Zest.hu